Wonen & leven

Wanneer kan ik gebruik maken van mijn aansprakelijkheidsverzekering?

De meeste mensen kunnen in grote lijnen vertellen wat een aansprakelijkheidsverzekering is: “iets met de schade die jij toebrengt bij een ander.” Dus kun je er gebruik van maken wanneer je schade toebrengt aan iemands auto? En wat als jouw hond schade toebrengt? Of wanneer je iemand aanrijdt met je fiets? Er heerst soms wat verwarring wanneer je nu precies aanspraak kunt maken op vergoeding. We vertellen er daarom alles over in deze blog.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de schade of het letsel dekt die jij bij een ander toebrengt. Je kunt deze verzekering dus gebruiken als je schade veroorzaakt aan iemand anders of aan hun eigendom, mocht je bijvoorbeeld die dure vaas van een vriend per ongeluk omstoten. In dit geval zal je verzekering de kosten van de schade dekken. Je kunt ook je aansprakelijkheidsverzekering gebruiken als je iemand verwondt. In dit geval zal je verzekering de medische kosten dekken.
Je aansprakelijkheidsverzekering kan ook worden gebruikt als je aansprakelijk gesteld wordt voor letsel dat je aan iemand anders hebt veroorzaakt. In dit geval zal je verzekering bijvoorbeeld helpen met het vergoeden van revalidatie- en medicatiekosten. Je aansprakelijkheidsverzekering kan ook worden gebruikt als je een bedrijf leidt. Als je bijvoorbeeld een winkel hebt kan je verzekering je beschermen als iemand zich in je winkel verwondt.

Voorbeelden

Hieronder geven we enkele voorbeelden van situaties waarbij je mogelijk denkt van je aansprakelijkheidsverzekering gebruik te kunnen maken. Is dit ook zo?
Je rijdt met jouw auto tegen een andere auto aan
Je was even onachtzaam achter het stuur, misschien zat je op je mobiel of werd je ergens anders door afgeleid en boem, je knalt zo op je voorganger bij een rood stoplicht. In dit geval ben jij aansprakelijk voor de schade, echter is schade door motorrijtuigen uitgesloten van een aansprakelijkheidsverzekering. Voor deze schade kun je daarom niet aanspraak maken op een aansprakelijkheidsverzekering, maar dien je dit te doen via je verplichte autoverzekering (of motorverzekering).

Je veroorzaakt schade tijdens een verhuizing

De televisie van je vriend glipt tijdens het verhuizen uit je handen en valt stuk op de grond. Ai! Omdat je in dit geval schade veroorzaakt hebt aan de bezittingen van een anders kun je gebruik maken van je aansprakelijkheidsverzekering om de kosten te vergoeden.

Je rijdt op de fiets per ongeluk een voetganger aan

Wanneer je letsel toebrengt aan een ander kun je gebruik maken van je aansprakelijkheidsverzekering om de kosten die hieruit voort vloeien te laten vergoeden. Voor mensen met lichte verwondingen maken verzekeraars gebruik van een smartengeldcalculator. Bij zwaarder letsel baseren verzekeraars en soms rechters de hoogte van het smartengeld op basis van eerdere rechterlijke uitspraken.

Je hond veroorzaakt schade

Je neemt je hond mee op visite, anders zit hij zo lang alleen. Eenmaal aangekomen stoot je viervoeter uit eigen energie een duur beeldje van de tafel. Vallen deze kosten binnen je aansprakelijkheidsverzekering? Het antwoord is nee, tenzij je je huisdier hebt meeverzekerd en dus binnen je polis valt. Is dit niet het geval, dan zul je de kosten zelf moeten vergoeden.

Nieuws

Het laatste nieuws over wonen & leven

Wil je meer weten over wonen & leven? Bekijk dan alle berichten met de tag "wonen & leven" op onze nieuwspagina

Al het nieuws

Vergelijk meer dan 10 verschillende verzekeringen

people Meer dan 10.000 consumenten gingen je voor