Wonen & leven

Wat is het verschil tussen inboedelverzekering en opstalverzekering?

Met name wanneer je je niet vaak bezig houdt met verzekeringen kunnen de begrippen inboedelverzekering en opstalverzekering verwarring veroorzaken. Verzeker je met verzekeringen niet je woning? Waarom zou je ze dan beide afsluiten? Wat is het verschil? Als dit bekend klinkt raden we je zeker aan door te lezen. Na het lezen van deze blog kun jij op een verjaardag haarfijn uitleggen wat het verschil is tussen de inboedelverzekering en opstalverzekering en waarom je er verstandig aan doet ze af te sluiten.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er een verschil is tussen de inboedelverzekering en opstalverzekering en staan soms verbaasd wanneer ze ontdekken dat hun verzekering niet het gewenste dekking biedt. Hoewel beide verzekeringen beiden voor woningbouw worden gebruikt, dekken ze verschillende aspecten van uw woning en bezittingen.

Wat is een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering is bedoeld om je persoonlijke bezittingen te beschermen. Je kunt hierbij denken aan je meubels, kleding, elektronica en andere waardevolle spullen. Deze spullen zijn niet alleen verzekerd tegen schade door brand en storm, maar ook tegen verlies, diefstal en vandalisme. Wanneer je op jezelf gaat wonen, of dit al een tijdje doet, is een inboedelverzekering dan ook erg handig. Met een inboedelverzekering kun je er gerust op zijn dat de kosten die hierbij ontstaan vergoed worden door de verzekeraar. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel heel belangrijk: een financiële tegenvaller zit namelijk in een klein hoekje en de kosten kunnen bij je inboedel in een rap tempo oplopen.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is bedoeld om je koopwoning te beschermen. De opstalverzekering dekt schade aan je woning veroorzaakt door onder andere brand, storm, blikseminslag, explosie, wateroverlast, inbraak en vandalisme. De opstalverzekering dekt alleen de schade aan de buitenkant van je woning zoals je dak, muren en ramen. Uiteraard zijn dit kosten die zeer hoog op kunnen lopen; wat dacht je bijvoorbeeld van het geval dat je huis afbrandt? Met een opstalverzekering bescherm je jezelf en je gezin tegen deze kosten. Wel zo’n fijn idee! Bij het verschil tussen de opstal- en inboedelverzekering kun je dus onthouden dat de inboedelverzekering de binnenkant van je woning dekt, terwijl de opstalverzekering de buitenkant dekt.

Onmisbaar

Verwarring over inboedelverzekering en opstalverzekering is vrij gebruikelijk. Hoewel beide verzekeringen vaak worden gecombineerd in een pakket, worden ze apart verkocht. Het is belangrijk dat je begrijpt wat elke verzekering biedt, zodat je je eigendommen zo goed mogelijk kunt beschermen. Door het verschil tussen deze twee soorten verzekeringen te weten begrijp je ook beter waarom ze onmisbaar zijn. In het geval dat je in een huurwoning woont is alleen een inboedelverzekering voldoende, maar wanneer je een koopwoning hebt is een opstalverzekering ook zeker ten zeerste aan te raden.

Beide verzekeringen zijn belangrijk omdat ze je beschermen tegen plotselinge schade of verlies. Als je geen verzekering hebt, zul je zelf voor de kosten moeten opdraaien als er schade of verlies optreedt en deze kosten kunnen zeer hoog oplopen in het geval van je bezittingen en je woning. Als je een opstalverzekering of inboedelverzekering hebt afgesloten, kan de verzekeringsmaatschappij de kosten van de schade of het verlies dekken. Stel je voor dat deze verzekeringen niet zouden bestaan; elk moment van de dag zou je dan toch bang zijn dat er schade aan je woning of inboedel ontstaat waardoor je in één klap financieel aan de grond zou zitten? Met deze verzekeringen verschaf je jezelf dus de rust dat je niet voor onverwachte, hoge kosten kunt komen te staan. Wel zo goed voor je nachtrust!

Nieuws

Het laatste nieuws over wonen & leven

Wil je meer weten over wonen & leven? Bekijk dan alle berichten met de tag "wonen & leven" op onze nieuwspagina

Al het nieuws

Vergelijk meer dan 10 verschillende verzekeringen

people Meer dan 10.000 consumenten gingen je voor