Voertuigen

Autoschade: zelf betalen of claim indienen?

Veel mensen staan voor de keuze om een schadeclaim in te dienen bij hun verzekeraar of de schade zelf te betalen wanneer hun auto beschadigd raakt. Er zijn namelijk goede redenen om de schade zelf te betalen in plaats van een claim in te dienen. We vertellen er alles over in deze blog, dus lees zeker door.

De nadelen van een claim

Wanneer je een auto hebt is de kans groot dat je ooit met schade te maken krijgt. Dit kan worden veroorzaakt door een aanrijding, vandalisme of een andere oorzaak. Veel mensen stellen zichzelf in deze gevallen de vraag of het verstandig is om de schade zelf te betalen in plaats van een schadeclaim te indienen. Je hebt toch niet voor niets een autoverzekering? Het is echter niet verstandig om voor elke vorm van schade direct een schadeclaim in te dienen:

  • Claims kunnen een grote impact hebben op de verzekeringspremies. Als er meer claims zijn ingediend zal de verzekeraar de premie waarschijnlijk verhogen. Als je de schade zelf betaalt, voorkom je dat je een hogere premie betaalt.
  • Claims kunnen daarnaast veel tijd en energiekosten. Je moet de verzekeraar contacteren om de vordering in te dienen en de verzekeraar moet de claim vervolgens onderzoeken. Als er een conflict ontstaat over de omvang van de schade, kan dit nog meer tijd kosten. Als je de schade zelf betaalt is dit proces veel sneller afgerond.

Het zelf betalen van de schade is meestal niet alleen sneller maar ook veel minder stressvol. Je bent bijvoorbeeld geen tijd kwijt aan het maken van een schadeclaim. Je hoeft ook geen tijd te besteden aan het verzamelen van bewijs en het voeren van discussies met de verzekeraar. Dit maakt het meestal de beste keuze in het geval van lichte schade.

Wanneer dien je een schadeclaim in?

In sommige gevallen is het echter verstandig om een schadeclaim in te dienen. Als de schade groot is kun je in de meeste gevallen beter kiezen om een schadeclaim in te dienen. In dit geval zal je premie waarschijnlijk omhoog gaan, maar weegt dit in veel gevallen niet op tegen de kosten voor de reparatie. Het grote geldbedrag dat je hiermee bespaart zal de hogere premie compenseren. Wel zijn er ook in dit geval enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Als je een schadeclaim indient moet je precies weten wat je verzekering dekt en wat de voorwaarden zijn. Als je niet precies weet wat je verzekering dekt, kan je verzekeraar je hier meer informatie over geven.
  • Ook moet je er rekening mee houden dat er een claimtermijn is. Dit betekent dat je binnen een bepaalde tijd een schadeclaim moet indienen bij je verzekeraar, anders kan je verzekering de schade niet vergoeden. Het is dus belangrijk om er zeker van te zijn dat je binnen de claimtermijn een claim indient.
  • Verder moet je er rekening mee houden dat het voor je verzekeraar vaak makkelijker is om een schadeclaim te verwerken als je alle relevante informatie bij de hand hebt. Het is dus belangrijk dat je alle informatie zoals foto’s, rekeningen en andere documentatie bijhoudt.

Kortom: heb je lichte schade aan je auto? Overweeg dan zeker om de schade zelf te betalen om te voorkomen dat je premie zal stijgen en dat je veel tijd en energie kwijt zult zijn aan het aanleveren van de benodigde documentatie. Zijn de kosten echter hoog? In dat geval zal een claim indienen meestal de beste keuze zijn.

Nieuws

Het laatste nieuws over voertuigen

Wil je meer weten over voertuigen? Bekijk dan alle berichten met de tag "voertuigen" op onze nieuwspagina

Al het nieuws

Vergelijk meer dan 10 verschillende verzekeringen

people Meer dan 10.000 consumenten gingen je voor