Voertuigen

Waar moeten sloten aan voldoen?

Het klinkt logisch, maar vaak wordt er niet bij stilgestaan: om aanspraak te kunnen maken op je fiets-, brommer- of motorverzekering bij diefstal moet het vervoersmiddel op slot hebben gestaan toen het gestolen werd. Bij de meeste verzekeraars is echter niet elk slot voldoende om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Benieuwd waar je slot aan moet voldoen? Lees dan door.

Wat veel mensen niet weten is dat er door verzekeraars eisen worden gesteld aan het slot van je fiets, brommer of motor om in aanmerking te komen voor vergoeding in het geval van diefstal. Welk soort slot je minstens nodig hebt om aanspraak te kunnen maken op je fietsverzekering, brommerverzekering of motorverzekering verschilt per soort vervoersmiddel. We zetten het voor je op een rij.

Welk slot?

Wanneer je aanspraak wilt maken op vergoeding door je verzekeraar in het geval dat je fiets, brommer of motor gestolen is moet deze op slot hebben gestaan met een slot dat een ART keurmerk heeft. Wat is ART? Dit is een keurmerk dat wordt toegekend door de Stichting ART aan sloten wanneer deze door hun testen komen. De meeste verzekeraars eisen dat je slot voldoet aan dit keurmerk. Fietsen moeten bijvoorbeeld op slot hebben gestaan met een ART 2 fietsslot. Ook aan brommersloten worden eisen gesteld. In het geval dat je brommer gestolen is moet deze op slot hebben gestaan met een brommerslot met minstens een ART 3 keurmerk. Tenslotte geldt voor motors dat deze op slot gestaan moeten hebben met een ART 4 of hoger motorslot.

Voldoet mijn slot?

Wanneer je twijfelt of je slot voldoet aan de eisen van je verzekeraar kun je de polisvoorwaarden van je fietsverzekering, brommerverzekering of motorverzekering doornemen. Uiteraard kun je je verzekeraar ook bellen met je vraag. Een slot met een ART goedkeuring is ten alle tijden voorzien van een label/opdruk op het slot met hierop afgebeeld het ART logo, het aantal sterren voor de categorie aanduiding en het viercijferige goedkeurnummer (beginnend met een 4). Twijfel je toch of je slot een ART keurmerk heeft? In dat geval kun je het beste even langsgaan bij een vakhandelaar die je hier meer over kan vertellen.

Beveiligingstips

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen dus spenderen we graag ook nog even aandacht aan hoe je je fiets, brommer of motor goed kunt beveiligen. De laatste tijd worden er namelijk met name erg veel fietsen gestolen. Vooral e-bikes zijn een geliefd doelwit van dieven. Een goede manier om dit te voorkomen is door twee verschillende sloten te gebruiken. Vaak hebben dieven maar één specialisme wanneer het aankomt op het ontmantelen van sloten en laten ze fietsen, brommers of motors met meerdere sloten staan. Gebruik bijvoorbeeld zowel een ringslot en een kettingslot wanneer je je fiets ergens neerzet. Zet je fiets ook altijd ergens aan vast. Zo kunnen deze niet opgetild en meegenomen worden. Bevestig het slot bij voorkeur hoog aan het frame zodat er minder kracht gezet kan worden, en parkeer je fiets, brommer of motor altijd in het zicht in plaats van in een donkere hoek.

Nieuws

Het laatste nieuws over voertuigen

Wil je meer weten over voertuigen? Bekijk dan alle berichten met de tag "voertuigen" op onze nieuwspagina

Al het nieuws

Vergelijk meer dan 10 verschillende verzekeringen

people Meer dan 10.000 consumenten gingen je voor